Clickertraining

Aan de slag? Ik help jou graag verder! Klik hier voor de mogelijkheden!

Video dankzij Sorelle Photography.

Er zijn heel veel verschillende trainingsmethodes en ze hebben allemaal voor- en nadelen.
Het allerbelangrijkste is dat je een trainingsmethode kiest die voor zowel jou als je paard goed voelt en werkt.

Bij clickertraining ga je aan de hand van een kort en krachtig geluid je paard duidelijk maken wat hij/zij goed doet en hen daarvoor belonen.

Paard en mens zijn 2 verschillende wezens met elk hun eigen taal. Hoe graag we ook “paards” zouden leren, we zullen nooit een paard zijn.

Net zoals dat we een paard onmogelijk de mensentaal kunnen leren.

Clickertraining = een gezamenlijke taal.

De Click:

Het gaat allemaal om timing. Met de clicker kan je een exact moment aanduiden doordat het geluid kort en krachtig is.

Je verteld aan je paard dat ze net dàt goed doen en de beloning zeker zal volgen. De clicker vervangt als het ware de “goed zo” en geeft je de tijd de voedselbeloning te nemen en te geven. Dit is een pak handiger dan dat je het moment van de oefening zelf meteen een brokje zou moeten geven.

Nog een voordeel ten opzichte van jouw stem is dat het geluidje constant is en elke keer opnieuw hetzelfde klinkt, wat het leerproces zal bevorderen.

De voedselbeloning:

Het is geen geheim dat paarden voedsel-gemotiveerd zijn, er is maar zelden een situatie dat een gezond paard een snack zou afslaan.

Er heerst een groot misverstand dat de click het koekje zou vervangen, dit is dus niet het geval. De click geeft aan wàt ze goed doen en dat het koekje er zo snel mogelijk aankomt.

Een ander misverstand is dat vele paarden net onbeleefd worden door het werken met voedsel. Ook dit is iets dat je kan tegengaan door het wachten op en aannemen van de beloning op de correcte manier aan te leren. Want de beleefdheid die wij van een paard verlangen is iets dat zij niet van nature kennen.

Niet te vergeten! Bij het kriebelen van je paard op hun favoriete plekje komen er endorfines vrij, ook gekend als he gelukshormoon.

Dus tijd maken om te knuffelen tussendoor is ook van groot belang!

Ik werk niet vanuit de gedachte dat ik leider wil zijn van mijn paard.

Paardensport is teamwork en dat team zijn jij en je paard.

Aan de slag? Ik help jou graag verder! Klik hier voor de mogelijkheden!