Horse Agility

Aan de slag? Ik help jou graag verder! Klik hier voor de mogelijkheden!

Teamwork staat centraal, niet wie de baas is en gevolgd moet worden.

Samen uitdagingen aan gaan en puzzels oplossen.

Wat is Horse Agility?

Horse Agility kan je omschrijven als “toestelturnen voor paarden”.

Net als bij de variant voor honden is het de bedoeling een parcours met verschillende obstakels succesvol af te ronden. De opdracht kan per obstakel veel verschillende uitvoeringen hebben. Hoe hoger het niveau, hoe complexer de uitvoering van de obstakels. In de parcours zijn zowel mentale als fysieke uitdagingen verwerkt. Het is aan jou en je paard om deze zo uit te voeren zoals opgegeven wordt zonder het vertoon van spanning of verzet.

Toen oprichtster Vanessa Bee de sport vorm gaf had ze nauwlettend gekeken naar hoe het er aan toe ging bij Dog Agility. Wat ze als lijn wou doortrekken naar de variant in de paardensport is de vrijheid en het enthousiasme van het dier. Om deze reden is het niet toegestaan om te werken met stick of zweep en indien men aan het halster werkt hoort het touw de gehele tijd geen druk te vertonen.  

Het is niet alleen de ideale sport voor mens en paard die niet kunnen rijden, het is door de variatie en samenwerking ook een meerwaarde voor de band tussen mens en paard te versterken.

Verschil schriktraining?

Heel vaak worden ze door elkaar gehaald of aan elkaar gelijk gesteld maar het zijn 2 verschillende disciplines.

Je kan wel zeggen dat schriktraining aan de basis ligt en dat je bij Horse Agility een stap verder gaat. Het relaxed leren omgaan met angsten is namelijk het begin van alles. De beste manier om het verschil duidelijk te maken is de 2 doelen naast elkaar te leggen.

Zo zijn er bij Horse Agility vaste obstakels maar 1 voor 1 kunnen ze op verschillende manieren uitgevoerd worden. Naast deze vaste obstakels zijn er nog vele variaties en niet-officiele obstakels die je als uitvoerder bij de pinken houden als je deelneemt aan de competities.

Enkele van de erkende basis-obstakels zijn: Kegels – Zeil – Hula hoop – Bal – Balken – Vliegengordijn.

Om je paard te leren omgaan met angsten is het best te begrijpen hoe ze de wereld zien en hoe jij oprechte angst kan herkennen. Een paard zal namelijk nooit een bepaalde reactie geven om je te pesten want wat wij vanzelfsprekend vinden is daarom niet zo voor hen.

Leer je paard dus eerst hoe ze moeten omgaan met alle prikkels die de obstakels met zich meebrengen. Dan pas kan je aan de slag met “het echte werk”. Zo krijgt je paard meer zelfvertrouwen en het vertrouwen in jou zal ook groeien.

 

Aan de slag: keuze trainingsmethode:

Je zou misschien denken dat je meteen aan de slag moet met obstakels te knutselen. Neen hoor, voor je van start gaat wacht je eerst een belangrijkere opdracht, een goede basistraining is namelijk van groot belang. Alles start bij het kiezen van een trainingsmethode die voor jou en jouw paard werken. Deze keuze gaat jullie leerproces vlotter laten verlopen.

Het is geen kwestie van wat werkt en wat niet, het is zeker zo dat verschillende trainingsmethodes werken voor verschillende mensen en hun paarden. Ik ben ervan overtuigd dat als jij je als persoon goed voelt bij je manier van werken je dat ook de volle 100% zal uitstralen naar je paard. En dat komt je trainingen alleen maar ten goede.

Ik train mijn paarden met behulp van clickertraining.

Een trainingsmethode waarbij je werkt met behulp van positieve bekrachtiging.

Aan de slag? Ik help jou graag verder! Klik hier voor de mogelijkheden!